2012

ORGEL-CONCERT 10 augustus 2012

Hans Heykers: orgel
Florieke Beelen: mezzosopraan

De brochure met het programma kunt u hier downloaden

Het compleet concert staat op een CD die verkrijgbaar is bij de secretaris tegen betaling van 10 euro. Bestelling per e-mail , of door betaling op
bank rekening nr. NL45 RABO 0158 5704 80 met vermelding “CD 2012” met vervolgens uw adresgegevens waar de CD bezorgd moet worden. Bij verzending per post dient u 12 euro over te maken in verband met verzendkosten.

Het Kerkorgel in Harmonie een bijzondere combinatie op 22 april 2012

Klik hier op de link  Het Kerkorgel in Harmonie  en u komt in de website van de Harmonie, waar u ook dat deel van het concert kunt zien en lezen.

De brochure kunt u hier downloaden
Het programma kunt u hier downloaden

(Persbericht n.a.v. dit concert)

Orgelconcert in Lambertuskerk op zondag 22 april

”Orgel in harmonie”

Het orgel in harmonie. Dat is de slogan voor het orgelconcert in samenwerking met Harmonie St. Joseph op zondagmiddag 22 april in de Sint-Lambertuskerk te Nederweert. Solistische medewerking verlenen ook Moniek Verhijden met klarinet en Miriam Stoffelsma met saxofoon. Organist is Thomas van der Luit, die het Clerinx-orgel in de kerk van Nederweert bespeelt.

Het is voor de eerste maal in Nederweert dat er een concert is van (kerk)orgel en harmonie. Voorzitter Giel Bruijnaers van Harmonie St. Joseph spreekt van een bijzonder concert. ”Vaak wordt een kerkorgel in verband gebracht met gewijde, gedragen muziek, een koor erbij en soms met een solist of een ensemble. Maar er is veel meer mogelijk. Het is in Nederweert niet eerder voorgekomen dat een concert plaats vindt met het kerkorgel van de Sint-Lambertuskerk en de Harmonie St. Joseph.”

Jos Hendrikx uit Weert, voorzitter van Stichting Orgelkring Nederweert, ziet de combinatie van orgel en harmonie als een experiment. Als het slaagt, en hij is daar zeker van, kan het in de toekomst herhaald worden, eventueel met een andere harmonie of muziekgezelschap. Het is ook voor de eerste keer dat de orgelkring twee orgelconcerten in een jaar organiseert. Het volgende is op vrijdag 10 augustus met als uitvoerenden organist Hans Heykers en Florieke Beelen, mezzo sopraan, uit Nederweert.

Giel Bruijnaers vindt vooral bijzonder de combinatie tussen al die blaasinstrumenten en het orgel. ”De moeilijkheidsgraad ligt met name in het samenspel, omdat in de kerk de afstand tussen het orgel en de harmonie vrij groot is”, aldus de harmonievoorzitter. Zij zullen elkaar moeten vinden in de (te) grote akoestiek die de Lambertuskerk heeft.”

Zowel organist Thomas van der Luit als dirigent Jos Zegers van de harmonie zijn nog jong. Thomas van der Luit is sinds 2000 verbonden als organist aan de Paulusparochie te Epen en sinds 2004 aan het Redemtoristenklooster te Wittem. Hij geeft met regelmaat concerten, ook in het buitenland. Zo bespeelde hij orgels in Groot-Brittannië, Amerika en Frankrijk. Jos Zegers studeerde in 2006 cum laude af voor het hoofdvak hobo uitvoerend musicus bij Hans Roerade, solist hoboïst van het Residentieorkest. Zijn wortels liggen bij Harmonie Bleijerheide-Kerkrade, waar hij nog altijd speld lid is. Hij is dirigent van enkele jeugdorkesten, waaronder het jeugdorkest van Philharmonie Bochholz.

Klarinettiste Moniek Verhijden begon als 10-jarige met klarinet spelen. Na haar middelbare school begon ze haar studie klassieke muziek aan het conservatorium in Maastricht. Na een jaar zette ze haar studie voort in Amsterdam bij Arno Piters, bij wie zij dit jaar afstudeert. Moniek Verhijden speelt in diverse kamermuziekensembles in Amsterdam en ging op tournee met studentenorkesten zoals het VU-orkest en het Nederlands Studenten Orkest.

Saxofonist Miriam Stoffelsma is op haar negende jaar begonnen met saxofoonlessen.. Zij studeerde in 2009 cum laude af aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Van jongs af speelt Miriam Stoffelsma bij Wilhelmina te Easterein en het Frysk Fanfare Orkest., waarmee ze toernees heeft gemaakt naar Estland, Portugal, Luxemburg, België, Singapore en Amerika. Zij is docent saxofoon aan muziekschool It Toanhûs te Joure en Centrum voor de Kunsten in Sneek.

Het concert het orgel in harmonie in de Lambertuskerk van Nederweert begint op zondagmiddag 22 april om drie uur ’s middags. Het programma vermeldt werken van o.a. Copland, Schumann, Baerman, Pavel Stanek en Tschaikowski. Er wordt geen entree gevraagd, wel een vrijwillige bijdrage voor de kosten en mogelijk kan er iets gespaard worden voor de restauratie van het orgel dat er zit aan te komen.