In samenwerking met de Orgelkring Nederweert bouwen leerlingen van
BS de Schrank een eigen doe-orgel

De Orgelkring Nederweert met medewerking van de Stichting Orgelvrienden Limburg (SOL) is voornemens kinderen van de Basischolen in de gemeente Nederweert kennis te laten maken met orgels zoals die in vele kerken voorkomen.
Op 6 en 7 mei waren leerlingen van BS de Schrank aan de beurt een eigen orgel te bouwen. De Orgelkring Nederweert met het thema Kind en Orgel verzorgde dit onderwerp op de Basisschool de Schrank in Ospel waar door de leerlingen van groep 7 een eigen orgeltje in elkaar werd gezet.
Het orgel(tje) bouwen is een project dat door instructeur Win Janssen uit Roggel, die op een kindvriendelijke manier de geschiedenis van het orgel presenteerde. Wat doet een orgel nu precies, hoe het werkt en wat kun je er allemaal mee?
Na een korte theoretisch inleiding voor de kinderen, werd door de kinderen een bouwpakket van een echt orgeltje in elkaar gezet. Dit orgeltje bevat alle essentiële onderdelen van een orgel zoals een windvoorziening, windlade, toetsen en de orgelpijpjes.
Nadat men dit orgeltje in elkaar had gezet en bespeelbaar was, ging men vervolgens naar de O.L. Vrouwe kerk in Ospel, waar een grote broer van  het kleine orgeltje staat. Dat grote orgel is pas volledig gerestaureerd door orgelbouwer Verschueren uit Heythuijsen. Hier speelde de organist Henk Sieben (secretaris van de Orgelkring Nederweert) wat voor en legde alles nog eens uit. Daarna mochten de kinderen zich naar hartelust uitleven op het grote orgel. Zeker de kinderen die al wat vaker op een orgel hadden gespeeld konden hun muzikale talent laten zien.
Het project is met veel intresse van de leerlingen en schoolleiding met succes afgesloten. De orgelkring Nederweert hoopt dat spoedig enkele andere scholen in de gemeente dit voorbeeld van de BS de Schrank zullen volgen.

De pers, radio en TV toonde veel belangstelling voor het project.

Onderstaand een fotocollage van het project waar u kunt zien hoe geintresseerd de jongeren bezig zijn. De laatste vier foto's van bezoek aan kerkorgel in O.L. Vrouwekerk in Ospel (foto's Cay van Hoef)

Een verslag van een van de kinderen
Alle deelnemende kinderen hebben na afloop een verslagje geschreven. Wij hebben daarvan er een uit genomen. Door hier op verslag te klikken kunt u het lezen.


2014modelorgelbouw (3)
2014modelorgelbouw (12)
2014modelorgelbouw (20)
2014modelorgelbouw (21)
2014modelorgelbouw (23)
2014modelorgelbouw (26)
2014modelorgelbouw (31)
2014modelorgelbouw (33)
2014modelorgelbouw (42)
2014modelorgelbouw (44)
2014modelorgelbouw (52)
2014modelorgelbouw (60)
2014modelorgelbouw (65)
2014modelorgelbouw (70)
2014bezoekorgelkerkospel (4)
2014bezoekorgelkerkospel (9)
2014bezoekorgelkerkospel (13)
2014bezoekorgelkerkospel (21)
WELKOM BIJ DE
ORGELKRING NEDERWEERT